CLAUZE ABUZIVE ÎN CONTRACTUL DE LEASING
Home / Blog / CLAUZE ABUZIVE ÎN CONTRACTUL DE LEASING
27 august 2019, by , in Blog, No comments

Condiționarea utilizării autoturismului finanțat prin leasing la un anumit număr de kilometri anual, consumatorul fiind sancționat în cazul depășirii acestora, resprezintă o clauză abuzivă.

 

Cine poate invoca prevederile legale privind clauzele abuzive.

Potrivit art. 2 alin. 1 din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori : „prin consumator se înțelege orice persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite in asociatii, care, in temeiul unui contract care intra sub incidenta prezentei legi, acționeaza in scopuri din afara activitatii sale comerciale, industriale sau de productie, artizanale ori liberale.”

Prin urmare, persoanele juridice nu pot invoca dispozitiile Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive, deoarece legiuitorul le-a exclus din categoria persoanelor care pot beneficia de prevederile acestei legi.

O clauza contractuala poate fi considerata abuziva, daca indeplineste conditiile prevazute de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 193/2000 : „O clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor”.

Consumatorii prejudiciați prin contracte încheiate cu încălcarea prevederilor prezentei legi au dreptul de a se adresa instanțelor de judecată.

About author:

Lasă un răspuns