SOLUȚII ÎMPOTRIVA VIOLENȚEI
Home / Blog / SOLUȚII ÎMPOTRIVA VIOLENȚEI
27 august 2019, by , in Blog, No comments

ORDINUL DE PROTECȚIE

România este una dintre țările membre ale Uniunii Europene ce se află în fruntea clasamentului în ceea ce privește violența în familie.

Conform statisticilor, majoritatea faptelor de agresiune s-au petrecut la domiciliu.

ORDINUL DE PROTECȚIE PROVIZORIU.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Totodată, emiterea ordinului de protecție provizoriu nu împiedică luarea unei măsuri preventive potrivit Codului de procedură penală.

Prin ordinul de protecție provizoriu se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecție apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat, dintre următoarele obligații sau interdicții:

  • evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
  • reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor în locuința comună;
  • obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;
  • obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
  • obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.

Ordinul de protecție provizoriu se înaintează de către unitatea de poliție din care face parte polițistul care l-a emis, pentru confirmare, parchetului de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii.

Procurorul de la parchetul competent decide cu privire la necesitatea menținerii măsurilor de protecție dispuse de organul de poliție în termen de 48 de ore de la emiterea ordinului de protecție provizoriu.

În ipoteza confirmării ordinului provizoriu, procurorul îl înaintează împreună cu toate documentele ce au stat la baza acestuia, judecătoriei competente în a cărei rază a fost emis, însoțit cu o cerere de solicitarea a acordării unui ordin obișnuit de protecție.

Ordinul provizoriu se poate dispune pentru o perioadă de 5 zile, urmând ca acesta să se prelungească până la data emiterii ordinului obișnuit, în situația în care există o astfel de solicitare. 

După obținerea ordinului de protecție provizoriu, victima trebuie să se adreseze instanței de judecată pentru a obține un ordin de protecție definitiv până la 6 luni de zile, acesta putând fi dat doar de către instanța de judecată.

IMPORTANT: indiferent dacă este sau nu proprietar, cel împotriva căruia se îndreaptă ordinul de protecție, poate fi evacuat din propria locuință.

About author:

Lasă un răspuns