Relația stat – cetățean
Home / Blog / Relația stat – cetățean
15 March 2020, by , in Blog, No comments

Încrederea publicului în guvern nu a fost niciodată atât de scăzută.

Oamenii nu mai au încredere în guvernul lor „să facă ceea ce este corect”.

De la refuzul de a vaccina copiii până la ignorarea necesității de izolare în plină epidemie, acesta este modul în care neîncrederea modelează comportamentul cetățenilor.

Uneori, din păcate, neîncrederea este bine plasată.

Dacă oamenii cred că aleșii nu joacă după aceleași reguli, ei vin cu modalități de a fenta sistemul.Atunci când predomină această atitudine regulile sociale încep să se erodeze.

Starea actuală a societății este responsabilitatea acumulată a multor guverne, care au căutat câștig personal sau popularitate în detrimentul binelui general.

Noi împărtășim însă această responsabilitate, deoarece în decursul deceniilor de malpraxis al autorităților am dezvoltat și instituționalizat modalități de operare în deplină complicitate, constientă sau nu, cu guvernele corupte și ineficiente. În loc să ne reunim în a dezavua acest sistem, am acceptat și am adoptat ceea ce a devenit o atitudine epidemică de prioritate a câștigului de sine.

Într-o democrație reprezentativă cetățenii își fac vocea auzită. Noi, poporul, alegem reprezentanți pentru a vorbi pentru noi în sălile puterii.

La fel cum aleșii trebuie să audă de la cetățeni, cetățenii trebuie să audă de la aleși.

Responsabilitatea și transparența nu sunt doar principii importante pentru guvernarea deschisă; ele sunt, de asemenea, componente cheie ale unui plan de comunicare.

Comunicarea corectă și sinceră oferă cetățenilor încrederea în acest raport dual.

Dacă aleșii nu se adaptează eficient, cetățenii neîncrezători, supărați și frustrați vor interpreta greșit comunicările oficiale, cu consecințe  nefaste.

Una dintre consecințe este tendința de a favoriza „fake news”.

Știrile false subminează și ele încrederea în toate celelalte instituții, mai ales atunci când oamenii nu aud nimic de la aleșii lor.

Știrile false, precum propaganda, pot genera emoții ca frica și mânia în receptorul lor. Dacă sunteți emoționați nu gândiți rațional, facultatea critică este aproape totalmente anihilată și sunteți mai susceptibili în a deveni ținte pentru știri false.

Încrederea în aleși și lideri permite societății să se dezvolte natural, organic, în timp ce absența încrederii poate provoca fragmentarea, conflictul.

Sumarizând, avem nevoie de discernământ atât la nivel de establishment, cît si la baza cetății.

About author:

Leave a Reply