Somaj tehnic – ce ar trebui să știi!
Home / Blog / Somaj tehnic – ce ar trebui să știi!
22 March 2020, by , in Blog, No comments

Pentru că tot mai mulți angajatori au luat decizia de a-și suspenda activitatea, pentru a proteja angajații de noul coronavirus, aceștia au fost trimiși în somaj tehnic.

Noi credem că trebuie să fii la curent și cu informațiile despre acest tip de șomaj.

Ce înseamnă somaj tehnic ❓ Cine intră în șomaj tehnic ❓Câți bani primești dacă stai în șomaj tehnic ❓

Știm așa: somajul tehnic înseamnă suspendarea contractelor de muncă, nu încetarea lor. Somajul tehnic se poate acorda pe o perioadă nelimitată. Indemnizația de șomaj tehnic nu se poate cumula cu indemnizația de somaj.

Ce înseamnă șomaj tehnic?

Codul muncii nu utilizează conceptul de „șomaj tehnic” pentru a nu se face confuzie cu instituția șomajului.

Șomajul înseamnă pierderea efectivă a locului de muncă și este reglementat de Legea nr. 76/2002.

Pentru mai multe detalii despre șomaj, vedeți articolul nostru:

https://www.mslegal.ro/somaj-tot-ce-trebuie-sa-stii-daca-ramai-fara-loc-de-munca/

Atunci ce este șomajul tehnic?

Șomajul tehnic intervine atunci când angajatorul își întrerupe temporar activitatea din motive economice, tehnologice, structurale sau altele asemănătoare.

⚠  Contractele de muncă ale salariaților sunt suspendate, angajatul fiind obligat să le plătească o indemnizație lunară.

Cine intră în șomaj tehnic?

Angajații companiilor care aleg să funcționeze astfel în situații de criză. Angajații trebuie să știe că pe timpul somajului tehnic sunt la dispoziția angajatorului, iar după terminarea perioadei se vor întoarce la serviciu în toate condițiile agreate inițial.

Important de spus este că legea spune clar: contractele de muncă nu sunt încetate, sunt suspendante, doar.

Câți bani primești dacă stai în șomaj tehnic?

Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

Indemnizația este plătită de către angajator, din fondul de salarii.

ℹ  Angajatorul pot alege să plătească mai mult de 75%, dar în niciun caz nu pot merge sub el. 

Dacă și tu te numeri printre cei care urmează sau au intrat deja în somaj tehnic, atunci trebuie să știi că în această perioadă nu te poți angaja la o altă companie. 

De asemenea, nu poți să beneficiezi de indemnizație de somaj. 

Ce a anunțat guvernul în legătură cu somajul tehnic?

O.U.G. nr. 30/2020 aduce câteva clarificări cu privire la șomajul tehnic și suportarea indemnizației de către stat.

Pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomajdar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.

Altfel spus, Guvernul va asigura plata șomajului tehnic pentru angajații companiilor care își închid activitatea în această perioadă, însă nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

Care sunt companiile care vor beneficia de ajutorul statului?

✅ cele care își întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate, și dețin certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului.

✅ cele care își reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor. Adică cele care înregistrează o diminuare a încasărilor din luna anterioară depunerii declarației pe propria răspundere, cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020, și că nu are capacitate financiară pentru a plăti toți salariații. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației prevăzute la alin. (1) pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

                                <h2>
                    Luați legătura cu noi                   </h2>
                <a href="https://www.mslegal.ro/contact/">
                    Click Here                  </a>
About author:

Leave a Reply